Kroppens signaler vid stress

Ämnet i dagens artikel är stress – ett ämne som är otroligt viktigt att prata om. Stress är en sjukdom som behöver komma upp till ytan och inte längre tabubeläggas eller gömmas undan. Alltfler människor – framför allt unga blir drabbade idag och det här är en sjukdom vi måste hjälpas åt att bekämpa.

Det vi själva måste göra är att börja lyssna på signalerna

Livet går i 180, kroppens sätt att skrika på hjälp ignoreras, du kör vidare och tillslut tar det stopp. Du vet – tankar du inte bilen får du motorstopp. Precis så fungerar vi människor också. Fundera på det ett tag.

Signalerna jag skriver om – Hur yttrar dom sig? Följ med, jag ger er några exempel.

1. Huvudvärk och migrän
Med en längre tids spänningar i käkar och nacke får man ofta huvudvärk och till och med kraftiga migränattacker.

2. Dålig mage och illamående 
Vid långvarig stress minskar funktionen i tarmarna. Matsmältningsfunktionen minskar och detta kan framkalla illamående och eller förstoppning. I samband med detta kan det också vara möjligt att du får sämre aptit.

3. Hugg i hjärtat och hjärtklappning 
Ju mer du stressar desto hårdare och snabbare slår ditt hjärta. Det resulterar i att blodtrycket stiger. När kroppen utsätts för detta kan det ibland kännas som att det hugger till i hjärtat eller att du får hjärtklappning.

4. Kallsvettningar och värmekänsla 
När du höjer kroppsaktiviteten i och med stress börjar du svettas – eftersom kroppen behöver kyla ned sig för att inte överhettas. Precis som när du tränar. Men när det handlar om stress kan detta hända utanför gymmet också.

5. Torr i halsen och tryck över bröstet 
När kroppen utsätts för stress börjar du andas häftigt och sin tur leder det till att luftrören vidgas. När detta händer kan det kännas som att man får svårare att andas och ett tryck över bröstet.

6. Yrsel 
Ett vanligt fenomen som resulteras i att du en längre tid gått runt med spända nackmuskler.

Alla människor påverkas av stress på en rad olika sätt – endel är födda med det medan andra “växer” in i det. Det som ofta många människor upplever när dessa symptom som beskrivs ovan upplevs, är att dom har drabbats av en allvarlig sjukdom. Detta i sin tur leder till att symptomen och stressen förvärras. Lyssna på kroppen – innan det är försent!

Jag som skriver idag heter Mari Eriksson, driver bloggen Doitforyourself – Jag är och har själv drabbats hårt av stress och jag vill med denna artikel peka på det otroligt viktiga i att lyssna på kroppens signaler. Det är jättesvårt – men det går. Jag gjorde det alldeles för sent, det sa STOPP och där vill jag inte att Du ska hamna.

Var rädd om dig!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *