Semestertips! En aktiv semester i Sälen

En aktiv semester i Sälen

Börjar det bli dags att fundera över och planera sommarens semester?
Sälen och Sälenfjällen är inte bara fantastiskt på vintern. utan är även en pärla på sommaren.
Allt fler upptäcker hur härligt det är i fjällen på sommaren, så jag tänkte dela med mig av några av mina bästa tips för en aktiv semester utomhus.

Träna i utegym

Utegym är en bra grej på sommaren tycker jag. Enda nackdelen är att det är ju lite mycket myggor här i fjällen på sommaren. Så om du störs av dem, så välj en dag när vädret är torrt och soligt och träna gärna mitt på dagen.
Det här fina utegymmet hittar du bredvid Skilodge på Lindvallen. Här finns allt du behöver för en riktig genomkörare av kroppen.

aktiv semester i Sälen

 

Cykla mountainbike

Jag gillar att cykla. Jag gillar att känna vinden i ansiktet och låta benen jobba ordentligt!
En favoritrunda att cykla på gamla banvallen från Sälen till Transtrand och i Transtrand (precis mitt emot Vasaloppsstarten) följer man skyltarna upp mot Smågan (det är också här Cykelvasan går), en bit upp så kommer en grusväg som går tillbaka till Sälens by.
Sälen är också med i Biking Dalarna, så det finns en uppsjö av fina vägar och stigar att cykla och allt är fint uppmärkt med skyltar.
Du kan cykla på fjället och kanske göra en dagsutflykt till byn Rörbäcksnäs, där det finns superfina leder som passar alla (om du går in på länken till Biking Dalarna, så finns även Rörbäcksnäs med där).

 

Landsvägscykling i Sälen

Vill du landsvägscykla så är lagom runda att cykla från Sälens by till Högstrand, här man nämligen cykla “broarna runt”. Cykla till exempel västra sidan om Västerdalälven norrut och när du kommer till Högstrand åker du bron över och åker östsidan ner till Sälen igen, det blir ungefär 25 km.
Vill du ha en längre runda kan du fortsätta till Transtrand och åka över den bron och ta västra sidan tillbaka igen.
Och vill du ha en ännu längre tur fortsätter du till Torgås och åker över bron där och trampar tillbaka till Sälen
Här har du fin utsikt över älven och fjällen. Det finns också mysiga ställen där man kan stanna och ta en paus.

 

Stensjön – värd en utflykt

En fin vandringstur, cykeltur eller kanske en kortare springtur är att ta sig till Stensjön som ligger ungefär 1,5 km från toppstugan på Lindvallen. Man kan åka Gustav expressliften upp och sen promenera eller springa till Stensjön.
Sjön är inte så stor men maffig med alla stenarna! Väl värd ett besök och leden är bra, man tar sig enkelt dit med barnvagn till exempel.
Vill man ha en fin trailtur så fortsätter man bara leden som fortsätter efter Stensjön längre upp på fjället. Här är det mer tekniskt att springa men galet vackert!

Springa på Kungsleden

En löparrunda som är så där magisk så att det tar andan ur en är att springa Kungsleden från Sälens Högfjällshotell till Östfjällsstugan.
Första kilometerna har en lätt stigning och är asfalterad, för att man ska kunna komma upp på fjället även om man är rörelsehindrad eller vill gå med barnvagn.
Efter 2,5 km övergår leden till grus och här har du milsvid utsikt över fjället.
Det är så fantastiskt vackert här!
Fortsätt ner till Östfjällstugan, här springer du på grusad led och det går lätt nerför. Väl nere vid Östfjällsstugan kan du ta en paus, dricka lite vatten eller käka medhavd fika.
Kanske till och med doppa tårna i den lilla sjön?
Jag brukar springa till Östfjällsstugan, vila en stund och dricka vatten och sen springer jag samma väg tillbaka.
Bra träning och en sån där tur som nästan är meditativ.

CrossFit

Och vill du prova på gruppträning när den är som bäst, kom och träna i Fjällboxen. Här är det också stor chans att du hittar mig 😉
Fjällboxen bjuder på gemytlig, svettig, rolig och tuff träning.
Boxen är ganska liten men under hela barmarksperioden så flyttas så mycket som möjligt av träningen utomhus.

Har du också nåt tips på vad man kan göra på en aktiv semester i Sälen? Lämna en kommentar nedan!

Varmt välkommen till min by ♥

//Camilla

I min blogg “Camilla Lind – våga bli stark mitt i livet” hittar du mer inspiration om främst styrketräning, CrossFit och löpning.
Jag delar ofta med mig av mina träningspass och ibland slänger jag in recept som jag gillar extra mycket och lite nu och då kommer det lite mer personliga inlägg.
Välkommen att följa mig!

 

5 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *