Att (inte) jämföra sig med andra

Undertecknad gillar att springa. Jag tror att det jag skriver kan kännas igen även när det gäller annan träning, eller för den del även andra aspekter av livet.  Jag gillar inte bara att springa i skogen, eller ta en kvällsrunda i stan, jag gillar även att springa lopp. Så det gör jag ganska ofta, för man ska ju göra sådant i livet som man gillar. Fördelen med att springa lopp är att man pressar och utmanar sig själv lite extra, vilket är väldigt roligt eftersom man tävlar lite mot sig själv. Man vill någonstans förbättra sig hela tiden (och när jag skriver man menar jag jag, det behöver ju inte nödvändigtvis vara så för alla).

Jag har inte varit en löpare i hela mitt liv. Långt därifrån. Det är knappt fyra år sedan jag började springa. Eftersom jag har gått från att hata löpning till att älska den så brukar folk ibland be mig om tips för att komma igång. Jag brukar ge de viktigaste råden, alltså att börja långsamt och inte öka för mycket för snabbt, för då riskerar man att bli less och/eller att skada sig. Sedan brukar jag lägga till ett annat råd, som är minst lika bra: jämför dig inte med andra, vad du än gör!

Nu är inte jag alltid så bra på att leva som jag lär. Jag tänkte återgå till det där med att springa lopp. Jag sprang ett lopp nyss. Det gick bra. Jag drog av 1 minut och 17 sekunder från min tidigare snabbaste tid på milen. Jag borde skrika och tjoa av lycka. Vilket jag väl nästan gör… Jag gjorde det i alla fall när jag kom i mål. Sedan lade jag upp en bild på instagram, och utan att tänka efter nedvärderade jag min prestation genom att påpeka att många säkert tycker att jag springer långsamt, samtidigt som jag nedvärderade andras prestation genom att med en sådan kommentar (förstås helt oavsiktligt) antyda att de som springer långsammare än mig ju springer långsamt. Det blev en klar ögonöppnare och jag ska aldrig mer jämföra tider, bara med mig själv för det är ju bara jag som vet vilka förutsättningar jag har.

Så det är nog ett av mina bästa råd när det gäller att komma igång med löpning: jämför dig inte med andra. Du ska vara stolt när du har sprungit 2 km. En mil. Eller tagit dig ut överhuvudtaget. Du ska vara stolt över det du presterar! Det är så lätt att se på folk som springer milen på 43 minuter och tycka att man själv är långsam. Det är man ju inte. En mil är en mil oavsett. Och de kanske har tränat för den där tiden jättelänge. Du kanske började springa för ett år sedan. Och vad betyder det egentligen, varför ska det gå så himla snabbt? En mil är en mil. En kilometer är en kilometer.

Jag ska bli bättre på detta. Leva som jag lär. Inte tidshetsa. Tänka efter innan jag lägger upp en bild på instagram där jag oavsiktligt nedvärderar mig själv och andra. Vi är grymma som gör det vi gör!

Jag är stolt över den här medaljen. Stolt över mitt personbästa på milen. Om du vill läsa mer om loppet så kolla gärna in min blogg där jag har skrivit Varvetmilen 2017 – lopprapporten!, och där det  hela tiden såklart dyker upp mycket mer om mitt älskade ämne löpning.

/Ida Aspviken, traningsblogga.se

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *