Att lära sig crawl

Tillhör du en av de där som önskar att du kunde glida ner i bassängen i simhallen och bara glida iväg i obehindrad crawl? Vill du se sådär proffsig ut och inte en som knappt kan hålla hakan ovanför vattenytan. Här kommer några tips som kan hjälpa dig på vägen mot crawl. Crawl och frisim är samma sak förövrigt och eftersom jag oftast använder crawl så använder jag det.

Gå en kurs i crawl

Mitt första tips är att anmäla sig till en crawlkurs och här finns kurser för olika nivåer. Allt från nybörjare till fortsättningskurser för de som redan kan. I nybörjarkurserna är det verkligen nybörjare. Oftast i alla fall. Kravet brukar enbart vara att man ska kunna simma bröstsim och här får man lära sig tekniken från början. Med en lärare som står vid kanten och säger hur du ska göra eller inte göra. Många fortsätter med fortsättningskurs, för att verkligen få in tekniken, innan de fortsätter sin träning själva. Under simkurser får man dessutom med sig teknikövningar och passupplägg som man kan ha nytta av i sin egen träning framöver.

Ta hjälp av en kompis eller coach

Du kanske känner någon som är duktig på crawl och som kan följa med och lära ut hur man ska göra. Det kan vara istället för en kurs eller som ett komplement till den. Eller så vill du ha mer personlig professionell hjälp och då kan du anlita en simcoach som lär dig.

 

Bli filmad

Det är riktigt nyttigt att bli filmad när man simmar. Det kan vara svårt att ta till sig vissa instruktioner om hur man ska förbättra sin teknik om man inte vet hur det ser ut när man faktiskt är i vattnet. Till exempel kanske det inte alls känns som att man korsar armarna framåt, fast man gör det. Ibland är det bra att se med egna ögon hur det ser ut.

Övning ger färdighet

Övning ger färdighet stämmer verkligen in på simningen. Många har problem att få till en andning som känns naturlig och obehindrad i början. Det är en tröskel som man måste komma över men ge inte upp! Det kommer släppa så småningom. När det gäller teknik finns det mycket filmer att se på nätet. Det finns många teknikövningar man kan köra om man vill. Tycker man det är roligt så finns det olika redskap att använda sig av, till exempel paddlar, dolme, fenor och platta. De gör simträningen mer omväxlande.

Kontinuitet

Kontinuitet är viktigt och därför är det bra att försöka simma regelbundet. Även om du bara har en halvtimma, simma en halvtimma. Simningen är dessutom en perfekt aktivitet att utföra om man är sliten från andra pass. Det sliter inte så mycket och ett lättare simpass kan vara riktigt bra aktiv vila. Simma hellre flera korta pass än få långa.

 

Jag som skrivit inlägget hittar ni annars på mittaktivaliv.se. Här skriver jag om min träning främst inom triathlon. Bloggen är under bearbetning och jag hoppas att ni snart hittar en nyare och roligare design där. Välkomna in hos mig om ni är nyfikna.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *