5 tips – Att våga springa i mörker!

Det är många som inte springer utomhus på vintern.
Det kan bero på kylan, nederbörden eller kanske problem med luftrör/astma. Många andra väljer att inte springa pga mörkret. Jag var själv väldigt begränsad för några år sedan, just för att jag var extremt mörkrädd. Jag vågade knappt gå ner till brevlådan själv på kvällen!
I bästa fall kunde jag hålla igång löpningen genom att springa på löpband. I värsta fall hade jag ett par månaders uppehåll. Att springa inomhus tycker jag funkar när det gällde intervaller, men längre distanspass inomhus är verkligen inte något för mig! Man kan väl säga att det handlar mycket om motivation och om att bestämma sig. 

 1. Ge dig ut!

  Det jobbigaste är oftast att ta sig ut över tröskeln. Det gäller väl egentligen alla träningspass, men särskilt vid mörkerlöpning. När man är inomhus och har lamporna tända, kan mörkret utanför fönstret kännas oerhört kompakt. När man väl kommit ut, är det inte så mörkt som man trodde.

 2. Utmana dig själv!

  Första gången kanske du bara springer 100 meter. Eller 500 meter? Det som känns ok för dig. Det viktiga är att du vågar utmana dig själv lite grann varje gång. Ett litet steg utanför komfortzonen. Känner du att; Nu vill jag vända, försök tänka: “Ja, det får jag. Om jag springer 50 meter till.”

 3. Skaffa en bra pannlampa!

  Det finns pannlampor i alla prisklasser och effektzoner. Tänk igenom vad du vill ha pannlampan till. Ska du springa på asfalt, elljusspår eller mer tekniska stigar? Ju mer rötter, stenar eller kanske t.o.m. offtrail du har tänkt dig, desto bättre lampa behöver du. Det handlar delvis om “lumen” men även om hur ljuskäglan ser ut/faller.
  T.ex. Silva har prisvärda pannlampor från ett par hundralappar och uppåt.

 4. Kolla med lokala klubbar!

  Finns det någon lokal löpar- eller orienteringsklubb som anordnar t.ex. löpning på reflexbana?

 5. Spring med någon du känner!

  Vill du inte springa ensam eller med en större löpargrupp;  spring med en vän eller bekant. Två känns alltid tryggare än en.

 

Vad är då “vinsten”?

Framför allt handlar det om att inte begränsa sig. Att man faktiskt vågar springa även under vinterhalvåret.

Men om jag ska nämna en specifik sak är det att få uppleva magin – Springa i nysnö och månsken!
När du har kommit så långt att du vågar ge dig ut och stänga av pannlampan. Att springa i ett snölandskap med bara månen som lampa. Det är verkligen magiskt!

Här hittar ni några av mina första löprundor i mörker. Och då menar jag mörker. Inget elljusspår, utan mitt ute i skogen! Jag var inte kaxig!
Vill ni läsa mer om traillöpning i skogen; oavsett om det är i mörker eller i dagsljus, hittar ni mig numera på Trail & Inspiration!

Vågar jag, så vågar du! Lycka till! 🙂
Mvh Malin

 

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *