Att äta mer vegetariskt på ett enkelt sätt

När man hör talas om hemskheter i köttindustrin är det nog många som gärna skulle dra ner på sin köttkonsumtion. Samma sak när det gäller miljöaspekten. Man vill ju liksom inte bli en miljöbov på grund av hur man äter. Hälsoaspekten är ju inte heller att förakta och förra året kom rekommendationer om att inte äta för mycket rött kött. Men om man är van vid att använda kött som proteinkälla kan det vara svårt att få till den där köttreduktionen i kosten. Ännu svårare om man har ambitionen att bli vegetarian eller vegan, då är det en stor omställning. Det behöver däremot inte vara svårt, om man tar det stegvis. Man kan helt enkelt äta mer vegetariskt på ett enkelt sätt.

Lägg till istället för att ta bort

Om du är helt novis på vegetarisk mat så gäller det att få med sig huvudet. Det behöver kännas positivt med veggo för att förändringen ska bli långsiktig. Tänk därför att du lägger till goda grönsaker istället för att du tar bort kött. Det gör det också lättare att hitta på maträtter, eftersom du inte tvunget ska ersätta något.

Välj lättillgängliga råvaror

Det här rådet är egentligen en fortsättning på ovanstående. Försök inte ersätta köttet med köttliknande vegetariska produkter. Då blir du bara besviken på att det inte smakar kött eller kanske inte ens är gott. Många köttersättningar är dessutom inte ett dugg bättre ur hälso- och miljösynpunkt. Laga hellre en pastasås med säsongens grönsaker eller svamp. Eller gör en enkel sallad med grönsaker du känner igen och kanske lite bönor.

aeta mer vegetariskt paa ett enkelt saett

Börja med Köttfri måndag (eller någon annan dag)

Att få rutin på det vegetariska är viktigt om man vill få in det i vardagen. En dag i veckan är ganska rimligt i början, och får man in det som rutin är det lätt att utöka när man har fått ett antal rätter på sin standardköksrepertoar. Vill du ha lite inspiration så brukar jag regelbundet publicera recept i kategorin Veckans vegetariska. Enkla och ofta snabba, utan konstiga ingredienser.

Krångla inte till det

Det verkar ganska vanligt att använda krånglighet som argument mot att äta vegetariskt. Att det tar längre tid att hacka grönsaker än att steka korv. Eller att man måste ha recept för att laga vegetariskt. Men det behöver inte vara så. Pannkakor är t ex vegetariskt, och det förekommer ju i många hushåll. Har du tänkt köpa köttbullar till middag kan du lika gärna köpa falafel i frysdisken. Står det pannbiffar på menyn tar det inte längre tid att göra kikärtsbiffar. Kikärtor håller dig dessutom mycket längre än köttfärs, så det kan man ha i skafferiet så har man alltid basen till en veggorätt.

aeta mer vegetariskt paa ett enkelt saett

Välj vegetariskt när du äter ute

Numera har många restauranger, särskilt lunchrestauranger, bra vegetariska alternativ. Genom att välja det får du vegetariskt utan att behöva fundera så mycket själv. Snarare tvärtom – du får inspiration till din egen veggorepertoar! Det här går att praktisera oavsett matställe. Alla pizzerior och hamburgerhak har också vegetariska alternativ!

Hoppas att du fått lite tips om hur vardagen kan bli lite grönare och hur du kan äta mer vegetariskt på ett enkelt sätt. Har du fler tips, så kommentera gärna! Mig hittar du till vardags på litelangre.se där jag bloggar främst om träning och friluftsliv, men också om hållbarhet, där vegetarisk mat ingår som en del. Kika gärna in där!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *