Vill du utvecklas i din löpning.

Oavsett om du är nybörjare eller en van motionär kan det ibland vara lätt att bli bekväm – du springer dina vanliga rundor, i samma hastighet och ofta samma dag vid samma tidpunkt. Du använder alltså samma muskler, på samma sätt, varje gång du går ut. Men, om du vill utveckla dig i din löpning behöver du ta dig ifrån bekvämlighetszonen – och det är just det jag ska skriva om idag. Häng med!

Bryt mönstret

Är det just så, att du springer samma runda, i samma tempo varje gång. Då är det dags att du försöker bryta ditt mönster – för att du ska kunna utvecklas i din löpning. Det du behöver göra är att stimulera både hjärnan och musklerna när du tränar under veckan.

När det kommer till att stimulera hjärnan och musklerna finns det olika sätta att göra det på, här nedan får du två exempel som du enkelt kan addera till din träning – och som garanterat resulterar i att du utvecklas i din löpning (glöm inte, du behöver dina “vanliga” pass också).

Fartlek

Ett roligt pass där du själv väljer när hjärnan och musklerna ska stimuleras en aningens mer. Är du utomhus och springer, ta sikte på en lyktstolpe, öka farten till lätt obekväm fart (du ska inte köra max) – håll den farten till du är vid nästa lyktstolpe. Stanna inte. Fortsätt jogga lugnt. Sök sedan upp nästa objekt som du ökar farten till. Fortsätt så till du är hemma igen. Men glöm inte nedjoggen. Det här passet kan om du vill, bli en blandning av både korta, långa och backiga intervaller som i sin tur utnyttjar ditt anaeroba system samt ökar kapaciteten i ditt aeroba system. Vilket du vill om du vill utveckla din löpning.

Backintervaller

Backintervaller är de effektivaste intervallerna enligt min och många andras mening – dom hjälper dig att bli starkare och snabbare på samma gång. Just intervaller i backe kan du variera i all oändlighet, men det du ska tänka på är, det är viktigare att hålla en jämn fart, med god hållning i hela intervallen än att du kör slut på dig innan du nått backens topp. Tänk dig att du ska hålla dig inom ramen av 60 sek. Backintervaller uppmuntrar dig till god löpteknik, du måste tänka på hållningen, lyfta på dina knän samt driva på med dina armar. Stegen ska vara korta och snabba, tänk att du ska tassa snabbt uppför backen. Pulsen höjs och ditt hjärta får arbeta hårt och mycket, vilket leder till att du förbättrad syreupptagningsförmåga.

Hur går jag till väga?

Är du själv sugen att få in detta i ditt egna schema, men du vet inte riktigt hur, då är löpgrupper något jag varmt kan rekommendera – bor du i Göteborg, Sundsvall och Östersund tycker jag att du ska hålla ögonen öppna. Något roligt nära dig startar snart upp!

Vid tangenterna sitter Mari, Doitforyourself och i och med detta inlägg önskar jag er en härlig löpsäsong!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *